Marvels 'Black Panther' balancerer budskabet med masser af action

Marvel studiosMarvel Studios '' Black Panther 'Erik Killmonger (Michael B. Jordan) og T'Challa/Black Panther (Chadwick Boseman) .. Foto: Matt Kennedy .. © Marvel Studios 2018 Marvel Studios''Black Panther 'Nakia (Lupita Nyong'o), T'Challa/Black Panther (Chadwick Boseman) og Okoye (Danai Gurira) .. Ph: Film Frame .. © Marvel Studios 2018 Marvel Studios '' Black Panther '(Chadwick Boseman) .. Ph: Film Frame .. © Marvel Studios 2018

Den eneste konsekvente fejl i Marvel Cinematic Universe - bortset fra at skulle holde din blære gennem godt 10 minutters kreditter til den sidste scene - er manglen på anstændige eller endda mindeværdige, onde der ikke hedder Loki.

Jeg elskede Thor: Ragnarok. Det udkom for bare tre måneder siden. Alligevel krævede det en seriøs koncentration at huske, hvem skurken var, og hun blev spillet af to gange Oscar-vinder Cate Blanchett.

Black Panther løser dette problem med Erik Killmonger (Michael B. Jordan). Ikke alene er han et stærkt, magnetisk forspring, i modsætning til de fleste Marvel -onde - der ikke kun ved, at de er onde, de svælger i det - ser Killmonger sig selv som helten. Han vil endda have det samme resultat som den egentlige helt, T’Challa (Chadwick Boseman), også kendt som Black Panther. Men ligesom Malcolm X og Martin Luther King Jr. før dem, har de vidt forskellige ideer om, hvordan man opnår dette mål.Black Panther afhenter en uge efter T’Challas fars, Wakandan King T’Chaka (John Kani), i Captain America: Civil War, og finder Black Panther, at T’Challa forbereder sin kroning.

Det er en vanskelig tid i Wakandas historie, da den isolationistiske afrikanske nation bliver trukket ind i eksterne konflikter. For omverdenen er Wakanda et af de fattigste lande på kloden. Men et kig gennem dens tilsløringsmekanisme afslører en blomstrende, pulserende storby med utallige teknologiske fremskridt takket være dens store forekomster af vibranium. (Du husker vibranium. Det sjældneste, mest værdifulde mineral på jorden blev brugt til at smede Captain America's skjold.)

Wakandanere kæmper kun, når det er absolut nødvendigt, og deres herskere har altid frygtet at afsløre deres rigdom og fantastisk futuristiske teknologi på grund af alle de udenforstående, der ville komme til at strømme ind. Mange trænger stadig fra det dødbringende vibranietyveri i 1992 ledet af Ulysses Klaue (Andy Serkis), den sydafrikanske våbensmugler introduceret i Avengers: Age of Ultron.

T’Challas eks, Nakia (Lupita Nyong’o), en wakandansk spion, der første gang har set redning af handlede kvinder, mener, at wakandanerne bør dele deres teknologi for at forbedre deres naboer. Udenforstående Killmonger vil også dele vibraniet, så de 2 milliarder mennesker, der ligner dem, kan rejse sig, myrde enhver verdensleder og deres familier og overtage planeten.

hvor meget er solange knowles værd

Instruktør Ryan Coogler (Fruitvale Station, Creed), der skrev manuskriptet sammen med Joe Robert Cole (The People vs. O.J. Simpson: American Crime Story), har skabt en verden af ​​slående dualiteter. Wakanda er en travlhed i friluftsmarkeder på grusgader, mens maglev træner whoosh med overhead. En massiv, Ringenes Herre-kamp er en blanding af primitive og futuristiske våben. Og filmens partitur indeholder afrikanske trommer, rytmer, sang og gråd sammen med et soundtrack kurateret af Kendrick Lamar.

Black Panthers rollebesætning er ekstraordinær. Ud over instruktørens mangeårige samarbejdspartner Jordan får Nyong’o selskab af andre Oscar -vindere Forest Whitaker og Angela Bassett samt nuværende bedste skuespiller nominerede Daniel Kaluuya (Get Out) og This Is Us Emmy vinder Sterling K. Brown.

Boseman har gjort en karriere ved at spille banebrydende figurer - Jackie Robinson, James Brown, Thurgood Marshall - men Black Panther kan være hans mest betydningsfulde nogensinde. Denne store film med overvejende sorte casts kommer nogenlunde rundt, lad os se, aldrig. Man kan næsten se stoltheden på skærmen. Det er praktisk talt en karakter.

Selv Black Panther -dragten, der er lavet af nanitter, der omdirigerer den energi, de absorberer, fungerer som en metafor - jo flere hits T’Challa tager, jo stærkere bliver han.

Coogler har også skabt flere roller for stærke kvinder - super stærke, dårlige kvinder - end resten af ​​MCU. Dora Milaje, kongens elite-kvindelige sikkerhedsstyrke, ledes af den magtfulde Okoye (Danai Gurira, The Walking Dead’s Michonne). Og Letitia Wright stjæler enhver scene, hun er i, som Shuri, T’Challas bratty yngre søster og Wakandas førende tech -ekspert.

Black Panther er en vigtig film, der ikke har lyst til at blive tvunget til at spise grønkål takket være biljagter, shootouts og subtile humørsvingninger.

Dette kommer ikke fra et sted med hvid skyld. Og det er bestemt ikke social retfærdighedskrigere. Black Panther er simpelthen en smuk film som absolut intet andet, der er kommet før den.

Der har været meget online snak fra hvide biografgængere, der klagede over, at de ikke kan relatere sig til en sort superhelt, der bor i Afrika. Til dette kan jeg ikke lade være med at spørge, hvordan er det præcist, at du forholder dig til en milliardær opfinder, en nordisk gud eller en videnskabsmand, der bliver til et grønt monster, hver gang han bliver ked af det?

Anmeldelse

Film: Sort panter

hvor meget er mark consuelos værd

Løbe tid: 134 minutter

Bedømmelse: PG-13; langvarige sekvenser af handlingsvold og en kort uhøflig gestus

Karakter: B

hvad er rachael rays nettoværdi

Spiller nu: Flere steder

Anmeldelse

Film: Sort panter

Løbe tid: 134 minutter

Bedømmelse: PG-13; langvarige sekvenser af handlingsvold og en kort uhøflig gestus

Karakter: B

Spiller nu: Flere steder